Heb ik een vergunning nodig voor mijn schuilstal ? Aangezien dit een vraag is die vaak aan ons gesteld wordt willen we hier wat meer aandacht aan schenken.
Door sommige leveranciers van schuilstallen wordt te vaak gemeld dat dit geen enkel probleem is. Een paar wieltjes onder de schuilstal, één keer in de twee weken verslepen, geen vaste fundering dus geen probleem. We komen deze uitspraken veel tegen. Helaas zijn al deze beweringen niet waar.

Het enige wat leidend is het bestemmingsplan van de gemeente waar u de schuilstal wilt plaatsen. De gemeente heeft in dit bestemmingsplan dat wettelijk gezien minstens één keer in de 10 jaar moet worden herzien precies aangegeven wat er wel of niet op uw perceel mag gebouwd worden. Daarnaast heeft het omgevingsloket op de website een keuzeprogramma wat de eisen zijn m.b.t. de grootte en hoogte van de schuilstallen. Onze panelschuilstallen voldoen aan deze eisen. Een link naar de website vindt u hier.

Ten eerste is bepalend of u een particulier bent of een agrariër. Daarnaast
of de schuilstal bij u achter het huis op het erf staat of in een weiland niet achter u woning. Indien u een agrariër bent moet de schuilstal binnen uw bouwblok worden geplaatst. In het geval dat u de schuilstal in een weiland plaatst niet aangrenzend aan uw huis zal er vaak geen toestemming gegeven worden in het kader van verommeling van het landschap.

Hoe actief de gemeente is met handhaven is zeer verschillend. Veel gemeente is het buitengebied gedogen indien er geen klachten komen van omwonende of u niet eerder een afgewezen bouwvergunning heeft ontvangen. Andere gemeente zijn zeer actief en ontvangt u binnen één week reeds een opdracht tot verwijderen inclusief dwangsom. Tussen deze twee uitersten zijn er ook gemeenten waar u in overleg een eenvoudig te verwijderen schuilstal zoals
onze panelschuilstal mag plaatsen in de periode dat de dieren uit dierenwelzijn
beschutting nodig hebben een paar maanden per jaar de schuilstal mag plaatsen. Als laatste zijn er enkele gemeente die een schuilstallenbesluit in hun bestemmingsplan is opgenomen die aangeeft dat plaatsing toegestaan is mits de schuilstal aan bepaalde voorwaarden voldoet.

De stelling dat een schuilstal omdat hij eenvoudig verplaatsbaar is overal geplaatst mag worden is dus helaas een verkoopverhaal.


 

TACKROOM

't Steegje 3 7964 KV ANSEN T: 0522-470077 E: info@tackroom.nl

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Paarden gezond huisvesten